De boog

29-10-2013 16:10

De meest gebruikte boogtypes :

De recurve boog

Deze driedelige boog is gemakkelijk te demonteren en te vervoeren. Het is tijdens officiele wedstrijden de meest gebruikte boog.

Met dit type boog wordt op de Olympische spelen geschoten. 
Het is eigelijk een Barebow met extra onderdelen/hulpmiddelen erop gemonteerd. Er is een vizier op bevestigd en stabilisatie.

Het verstellen van het vizier, naar links of rechts, hoger of lager, zal de inslag van de pijl bepalen. De schutters verplaatst dus niet de hand op de pees. Deze blijft altijd hetzelfde. 
Bij de Recurve- (of freestyle-) boog plaatst de schutter één vinger boven de pijl en 2 vingers onder de pijl.

De stabilisatie zorgt ervoor dat de trillingen in de boog gedempt en opgevangen worden op het moment dat de pijl de boog verlaat.

Dit type boog is driedelig en demonteerbaar.  De pees kan van de werparmen afgehaald, waardoor de werparmen kunnen losgekoppeld worden van het middenstuk. Deze boog is bijgevolg makkelijk in een koffer op te bergen.

 

De compoundboog

 

Dit is een totaal andere boog. Door middel van katrollen is deze boog in staat een erg hoge werpkracht te produceren. Het aanspannen gaat in het begin soepel, dan stug en tenslotte weer heel soepel. Hierdoor kan men in tegenstelling tot de recurveboog langer richten zonder dat dit al te veel inspanning kost.

De samengestelde (= compound) boog maakt gebruik van een systeem van kabels en katrollen om de latten (werparmen) te buigen. De katrollen dienen ervoor dat de pees bij geringere booglengte toch ver kan worden uitgetrokken. Vrijwel altijd is de constructie zodanig dat er tijdens het uitrekken een krachtmaximum (piek) gepasseerd wordt, waardoor de kracht die nodig is bij het richten tot 75 % lager is dan de kracht die nodig is om de boog uit te trekken.  De compoundboog heeft een stijf middenstuk waarop de flexibele booglatten (werparmen) worden gemonteerd. Op het middenstuk kunnen naast de handgreep eventueel accessoires als een vizier en stabilisatoren worden geplaatst, ook afhankelijk van de te schieten discipline.