91-JARIGE OSCAR IS OUDSTE BOOGSCHUTTER VAN HET LAND

27-08-2015 15:20

"Zolang ik kan, blijf ik schieten"

Op zijn 91ste schiet Oscar De Smet nog steeds elke week op de staande wip. - PVBN

Op zijn 91ste schiet Oscar De Smet nog steeds elke week op de staande wip. - PVBN

Oscar De Smet uit Nieuwpoort is 91, maar hij schiet nog elke week op de staande wip. Hij is de oudste actieve boogschutter van het land. "77 jaar geleden ben ik ermee begonnen. Ik kan nu nog steeds goed mijn mannetje staan", zegt de kranige boogschutter.

Dat Oscar De Smet al 77 jaar boogschutter is, wilde de nationale schuttersbond niet onopgemerkt laten voorbijgaan. De bond gaf hem deze week nog een diploma voor zijn 75-jarige carrière. "De bond reikt maar om de 25 jaar diploma's uit. Ze heeft nu pas ontdekt dat ik al zo lang bezig ben, waardoor ik met twee jaar vertraging toch nog mijn diploma voor mijn 75-jarige boogschutterscarrière kreeg."
 

10 frank

Oscar is lid van de Koninklijke Handboog Gilde Sint-Sebastiaan in Nieuwpoort. "We zijn trots dat de oudste actieve boogschutter van het land in onze club zit", zegt bestuurslid Monique Cloet. Oscar woont al twee jaar in de Canadalaan in Nieuwpoort bij zijn dochter Josiane, daarvoor woonde hij jarenlang in Westende. Hij werd geboren in Waasmunster, waar ook zijn passie voor boogschieten is begonnen. "Ik ben opgegroeid in de boerderij van mijn ouders. Het gebeurde weleens dat er een schutter langskwam. Ik was als klein jongetje al gefascineerd door hun verhalen. Op mijn veertiende vernam ik dat een schutter zijn boog verkocht. Ik sprokkelde al mijn spaarcenten bijeen en betaalde uiteindelijk 10 frank voor mijn eerste boog. Toen ik begon met boogschieten, was mijn boog groter dan mezelf. 77 jaar later ben ik nog steeds bezig", vertelt Oscar.

Oscar kaapte tal van prijzen weg in nationale wedstrijden, waar hij naartoe trok met zijn vriend Hilaire Soetaert uit Westende. "Het schenkt me altijd veel voldoening als ik kan deelnemen aan wedstrijden, maar een prijs winnen is natuurlijk mooi meegenomen. Ik behaalde vier keer de titel van koning in Westende en werd evenveel keer tot koning gekroond in Nieuwpoort", zegt de boogschutter fier. "Af en toe vragen mensen wat nu mijn mooiste titel was. Wel, ik zou het echt niet kunnen zeggen. Ik heb aan elke titel evenveel plezier beleefd. Als ik nu op een schieting de jonge schutters te kijken kan zetten, doet dat uiteraard deugd."
 

Staande wip

Oscar is nog lang niet van plan om te stoppen. Hij mikt nog elke week op de hoofdvogel op de staande wip en rijdt nog zelf met de auto. "Ik kan nog goed mijn mannetje staan. Zolang mijn gezondheid het toestaat, wil ik blijven schieten op de staande wip. De liggende wip is niet zo aan mij besteed. Het deed enorm veel deugd dat de club mijn prestaties deze week heeft gevierd. Ik ben blij met de erkenning." Hij is sinds zes jaar weduwnaar van Judith Ingelbrecht en is vader van Rita, Mark en Frank De Smet.

( Bron HLN )