Accessoires

29-10-2013 21:10

Er bestaat een zeer uitgebreid gamma van accessoires voor boogschieten. In officiële wedstrijden mogen echter niet alle accessoires gebruikt worden of staan er beperkingen op de lengte van het vizier of de stabilisator. De Vlaamse Boogsport Federatie liggende wip (VBFlw) heeft deze beperkingen opgenomen in hun reglement.

Het vizier

Een van de meest gebruikte uitbreidingen is het vizier.Een vizier wordt op het middenstuk van de boog bevestigd en wordt gebruikt om nauwkeuriger te kunnen mikken. Een vizier heeft een mikpuntje dat verlicht kan worden en bovendien geregeld kan worden om hoger, lager, meer naar links of meer naar rechts te schieten. Het boogschieten op liggende wip wordt gedaan met of zonder vizier.

 

 

 

De stabilisator

Een andere veelgebruikt accessoire is de stabilisator. Dit is een tegengewicht dat in het middenstuk van de boog gevezen wordt. De stabilisator vangt de trillingen op die veroorzaakt worden door het lossen van de pees.

 

 

 

 

 

Andere accessoires

Schutters gebruiken soms ook:

  • Een schietlap of vingertab, een leren handschoen of lapje dat de vingers beschermt tegen de wrijving van de pees.

  • Een armbeschermer om de boogarm te beschermen. Wanneer een schutter een kleine fout maakt in de booghouding kan de pees namelijk tegen de arm slaan.

  • Een borstbeschermer om te verhinderen dat loszittende kleding de pees hindert tijdens het schot.

  • Een boogsling, een touwtje dat aan de boog bevestigd kan worden om te verhinderen dat de boog uit de booghand valt bij het lossen.