Bepalen van de juiste boog.

21-11-2013 14:51

Er zijn veel verschillende merken bogen. In eerste instantie is het merk van de boog echter niet zo belangrijk. Het gaat er voornamelijk om dat de boog bij de persoon die wil schieten past. Dat betekent dat de boog de juiste lengte moet hebben en het juiste trekgewicht. Een boog is voor iedere individuele schutter maatwerk en voor elk persoon moet een optimale combinatie gevonden worden. Gelukkig is er keuze genoeg en lukt dit vrijwel altijd. Het is vooral belangrijk dat het trekgewicht van de boog niet te hoog is, zodat men maximale controle over de boog heeft. Bij een te zware boog is het niet goed mogelijk om het schot perfect uit te voeren.

Waar moet je op letten bij het bepalen van een boog?

Op de boog zit een pees. Dit is het 'touwtje' waar de pijl op bevestigd wordt. Ook hier zijn verschillende materialen beschikbaar.
Als grondregel moet men aannemen dat hij of zij een opgespannen boog in de juiste houding moet kunnen nemen. Als dit zo is, gebruikt u geen te zware boog om uw sport aan te leren. Een te zware boog leidt tot fouten in de techniek van het schieten.

Punten waarop u moet letten bij het aanschaffen van een boog voor een beginnende schutter zijn:

uw lichaamsbouw

uw oogdominantie (links of rechts)

uw leeftijd

uw budget

eventueel uw handicap

Als beginnende schutter zult u natuurlijk geen keuze kunnen maken betreffende het boogtype dat voor u het meest geschikt is. Het advies is dan ook: KOOP VOORLOPIG NOG GEEN BOOG, maar informeer u eerst of er oefenmateriaal ter beschikking is. Er is altijd wel een ervaren schutter of trainer die u wil begeleiden. Laat u dus niet verleiden om op korte termijn een boog aan te schaffen.
Van belang is vooral dat de boog is afgestemd op uw lichaamsbouw. Als u klein bent, is de treklengte ongeveer 24 inch. Dan is de lengte van een boog tussen 60 en 64 inch.
De booglengte wordt in inch (1 inch = 25,4 mm) weergegeven en de sterkte van de boog (de trekkracht) in pounds (lbs, 1lbs = 453,5 gram).

De trekkracht
De trekkracht is door de fabrikant meestal op de onderste werparm aangegeven. De trekkracht wordt in pounds (lbs) aangegeven. De afstand is gemeten op een opgespannen boog. Men meet de afstand van de koord (pees) tot aan de buitenkant van de greep (plaatsing booghand). Stel dat er op de werparm (onderste lat) 40 lbs - 26 inch staat, dan levert de boog een trekkracht van 40 Engelse ponden bij een uittreklengte van 26 inch. De regel is dat bij elke inch die men langer of korter trekt, men 2 lbs bij moet tellen of aftrekken om te weten wat de uiteindelijke trekkracht van de schutter is.
Deze gegevens zou u ook moeten weten om een goede pijlenkeuze te kunnen gaan maken en de pijl te vinden die het best past bij uw manier van schieten.
Het aantal draden bepaalt het gewicht van de pees.

Bij de aanschaf van een boog horen ook een aantal accessoires.