Basishouding

29-10-2013 15:14

Om goed te kunnen schieten is techniekbeheersing een must. Op deze pagina worden een aantal technische aspecten van het boogschieten beschreven. 

1. De basishouding om  te schieten

De basis van het boogschieten is een goede houding. Dit geeft stabiliteit om te kunnen richten en kan eventuele blessures voorkomen. Deze houding moet tijdens het boogschieten volledig behouden blijven.

De schietlijn is een denkbeeldige lijn tussen de boog en het doel. Ga dwars op deze schietlijn staan. Plaats de voeten op schouderbreedte naast elkaar, en verdeel je lichaamsgewicht over beide benen. Draai je hoofd naar het doel, zover dat de kin boven de schouder komt.

 Een goede schiethouding kunt u samen met de begleiders beoefenen!  Naast het leren van een goede schiethouding, is het natuurlijk ook belangrijk om goed te mikken! Mikken wordt gedaan met het dominante oog.

2. Het dominante oog

 Oogdominantie is het verschijnsel dat het beeld dat door een oog in de hersenen ontstaat het beeld van het andere oog kan onderdrukken. Het mikken met handboogschieten wordt daarom veelal gedaan met het dominante oog. Maar hoe bepaal je nu wat jouw dominante oog is?

Ongeveer twee derde van de bevolking is het rechteroog het dominante oog. Een klein deel van de bevolking heeft zelfs helemaal geen dominant oog.

Er zijn tallozen leuke testjes om te ontdekken welk oog dominant is:

2.1 Kijkmethode

Houd beide ogen open

Maak met beide hand een minimaal kijkgaatje ter grootte van een theelepel.

Kies een voorwerp op minimaal vijf meter afstand om op te focussen

Focus op dit voorwerp

Breng nu je handen steeds dichter bij je oog en blijf focussen met beide ogen open

Je zal zien dat je handen bij jouw dominante oog uitkomen.

2.2 Wijsmethode

Deze test dien je samen te doen met je boogschietpartner

Ga op vijf meter van elkaar staan.

Houd beiden ogen open, en wijs naar de neus van de je boogschietpartner.

Vraag vervolgens aan je boogschietpartner welk oog boven jou vinger staat

Dat is jouw dominante oog!

Met deze twee tests kan je alvast onderzoeken wat jouw dominante oog is! Er bestaan zowel linker- als rechterbogen, dus dat is helemaal geen probleem! 

Want je lichaamshandigheid, of je links- of rechtshandig bent, speelt ook een rol! Als je met je ‘verkeerde’ oog schiet, is het belangrijk om je in elk geval je dominante oog dicht te knijpen.

3  Mikken met pijl en boog!

In de boogschietsport wordt meestal gemikt met behulp van een vizier. Het nadeel van een vizier, is dat deze voor iedereen persoonlijk afgesteld moet worden, wat een tijdsintensieve taak is. Door sommige boogschutters wordt er zonder vizier geschoten, en gebruiken we de pijl om te mikken!

De hartslag, spierinspanning en ademhaling veroorzaken een lichte beweging, die het richten van de pijl bemoeilijkt. Bij het richten moet je aanvaarden dat het onmogelijk is om honderd procent stil te staan, maar er bestaan wel simpele technieken om deze bewegingen te beperken!

3.1 Ademhaling

Ademhaling maakt dat je op en neer beweegt tijdens het mikken. Haal tijdens het richten rustig adem, en blaas zachtjes uit. Dit geeft je meer stabiliteit tijdens het mikken.

3.  Trillen

Probeer niet langer dan 7 seconden te mikken. Dit komt omdat meestal al na 8 seconden de eerste vermoeidheidsverschijnselen optreden, die veroorzaken dat je steeds meer gaat trillen.

Al wil je raak schieten, is het wijselijk om even te stoppen met het mikken en even later de schietprocedure te herhalen!

Mikken is een concentratiebeoefening. Mik dus niet overhaastig, blijf geconcentreerd en blijf oefenen!

4.   Het schietpatroon: 10 stappen

Het schietpatroon is het geheel van stappen die je moet volgen om één schot af te werken; Het is belangrijk om bij elk schot steeds hetzelfde te doen.

5.   Tips en trucks

Op volgende pagina vind je nog tal van  tips  waar je op kan letten om een nog betere boogschutter te worden.