Historiek

17-10-2013 12:25

Gesticht in 1924

Beknopte geschiedenis van de gilde:

Onder impuls van de steenkoolmijn werden er verschillende verenigingen opgericht. Zo werd in 1924 de Edele Handboog opgericht.

In die periode mochten enkel mijnwerkers lid worden, maar deze regel werd in de jaren 60 versoepeld en nu kan iedereen lid worden.

Op 6 december 1973 werd de eretitel “Koninklijke Maatschappij” toegekend. Zoals iedere vereniging kende ook de “Edele Handboog” ups en downs met in de jaren 60 een dieptepunt met 4 leden waar na het aantal geleidelijk aan is toegenomen tot op dit ogenblik een 50 tal met daarbij  8 jongeren die zeer regelmatig mee doen aan onze schietingen.

Het boogschieten is uitgegroeid tot een sport voor jong en oud, mannen, vrouwen en kinderen. Het wapen, de katrolboog is aan te passen voor eenieder, zodat men vanaf 7 jaar onder begeleiding van de ouders kan aansluiten en deze sport kan beoefenen zolang men de boog gespannen krijgt.

Ook bij de “Koninklijke Edele Handboog” wordt er regelmatig gevierd, dit blijkt uit illustraties uit ons plakboek. “Voor alleman, door alleman” luidde het krantenartikel bij ons 50 jarig bestaan. Een leuze die door de gilde nog steeds in ere wordt gehouden. Op 26 juni 2004 was het opnieuw feest, wij vierden toen ons 80 jarig bestaan met een receptie op het Stadhuis van Genk en een speciale schieting in het Andre Dumont park.

10 jaar later, op 28 juni 2014 was het weer feest met ons 90 jarig bestaan, het werd een bijzondere viering voor vader en zoon Bochenek die beiden voor hun 50  jaar lidmaatschap gehuldigd werden door de schepen van sport van de Stad Genk. 

 

In 2024 viert onze schutters vereniging zijn 100 jarig bestaan