Opendeur 2015

04-09-2015 15:10

GENK - Zaterdag 29 augustus was er een opendeurdag bij de Koninklijke Edele Handboog van Waterschei. Daar waar het boogschieten vroeger een sport was overladen met vooroordelen, merken wij vandaag de dag dat vooral jongeren nu enthousiast zijn op het boogschieten. De opkomst was groot, iedereen wou deze sport eens uitproberen. 

Het werd een leuke namiddag waarin men vrij de discipline van het wipschieten eens kon uitproberen. Wipschieten is een vorm van handboogschieten, die in België ontstaan is en waarbij niet op een doel (blazoen) wordt geschoten, maar op een wip.

Waar vroeger het “vogelschieten“ op de verticale wip niet meer dan eens per jaar plaatsvond om de koningschutter aan te duiden, is deze moeilijke schietsport nu de meest verspreide traditionele sport in Vlaanderen. De wipschutters schieten stompe pijlen af naar een metalen kader, met een reeks pinnen waarop de vogels (gaaien) worden vastgezet: één hoofdvogel, twee zijvogels, twee kallen en dertig kleine vogels. Vogels zijn plastieken blokjes met een diameter van 11 à 17 mm, waaraan kleurige pluimen bevestigd zijn.

Tony Di Pietrantonio had verschillende jongeren van Waterschei uitgenodigd: zij kwamen eens een totaal andere sport uitproberen. Bij de groep jongens had je Mert Ertürk (12), Altan Ertürk (10), Bedirhan (7) en Vedat (4)… zij amuseerden zich prima. Mert ging zich zelfs in de vereniging inschrijven. De groep meisjes was ook enthousiast, dit is nu totaal wat anders en prettig om te doen.

Voorzitter Jaak Stulens was tevreden met de opkomst. David van de Goor is dit jaar koning schutter staande wip geworden.

Bron HBVL