Wat is boogschieten?

17-10-2013 13:24

Boogschieten is een toffe sport die kan beoefend worden door kinderen en volwassenen vanaf 8 tot .... jaar, zowel door dames als heren.

Bij het boogschieten is het de bedoeling dat er een pijl vanuit de boog vertrekt en in het doel terecht komt. Zo gezegd lijkt dat wel heel makkelijk maar in de praktijk is dit wel wat anders!

Daarom is een goede schiettechniek een eerste vereiste, ook de concentratie speelt een belangrijke rol. Er zijn allerlei factoren die van invloed zijn op het schot, daarom is het ook zo belangrijk dat men ieder schot hetzelfde uitvoert, waardoor de pijlen dicht bij elkaar zullen terechtkomen. Zogauw men dit verkrijgt, is het een kwestie van vizier regelen.

Het vizier wordt in het midden van het doel geplaatst. Om dit te vergemakkelijken moet men eerst het dominante oog bepalen, vervolgens zal het zwakkere oog gesloten worden terwijl men richt waardoor men een nauwkeuriger zicht verkrijgt

Dan volgt het lossen van de pijl. Bij het lossen laat men de vingers die men alvorens men de boog opentrekt ontspannen rond de pees gesloten heeft los. De hand moet dan in een automatische beweging op de schouder komen te liggen

Tot slot is het narichten erg belangrijk. De boog moet zo min mogelijk bewogen worden, zodat dit geen invloed heeft op de pijl. Men mag de boog pas naar beneden laten zakken als men de inslag van de pijl in het doel hoort. Indien men de pijl in het doel door het vizier kan zien inslaan, weet men dat het schot op een goede wijze is voltooid.

Zo zie je maar dat boogschieten in feite een voortdurende strijd met jezelf is om steeds identieke handelingen uit te voeren.

Het klinkt makkelijk maar het is het niet! Kortom: elk schot is opnieuw een kersverse uitdaging!